6 августа 2015, 15:28

Пентагон: США запустили перший ударний безпілотник в північну частину Сирії

Пентагон заявив, що Сполучені Штати запустили свій перший ударний безпілотник в північну частину Сирії з бази в Туреччині,

Пентагон: США запустили перший ударний безпілотник в північну частину Сирії

Перед тим, Анкара оголосила, що скоро буде "комплексна боротьба" проти бойовиків ісламського держави .

Прес-секретар у Вашингтоні повідомив, рейд безпілотників був запущений в понеділок з авіабази Інджірлік, біля південного міста Адана в Туреччині, союзника США за другою за величиною армією в НАТО. Підготовка велися для бойових літаків США.

До недавнього часу лише розвідувальні безпілотники виконували місію в Інджірлік.

Але Туреччина офіційно погодилася відкрити свої авіабази для ударної авіації США минулого місяця, політика змінилася після декількох років небажання протистояти ісламістським бойовикам .

Анкара і Вашингтон працюють над планом забезпечення повітряного прикриття для групп з США від сирійських повстанців і ісламської держави, уздовж 80 км турецького кордону.

"У рамках нашої угоди з США ми добилися прогресу, щодо відкриття нових баз, зокрема, Інджірлік", міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Міністр закордонних справ Сирії Валід аль-Муалем заявив на державному телебаченні в середу, що Сирія підтримує зусилля в боротьбі з ісламською державою, за умови що рішення будуть узгоджені з Дамаском.

"Для нас в Сирії немає стриманої чи надмірної позиції. Хто наставив зброю проти держави - терорист" .

"Сполучені Штати зв'язалися з нами, перш ніж, були відправлені ці групи. Вони підтвердили, що борються проти ісламської держави, а не сирійської армії ", сказав він.

Президент Туреччини Тайіп Ердоган провів телефону розмову зі своїм іранським колегою Хасан Роухані, інформуючи його про останні військові операції Туреччини. І висловив свою думку, що не може бути ніякого миру в Сирії без відсторонення президента Башара аль-Асада.Тегеран заявив, що буде представляти Організації Об'єднаних Націй власний мирний план по Сирії.

Росія, союзник Асада, заявила, що не змогла домовитися про єдиний підхід у боротьбі з ісламською державою, після чого, міністр закордонних справ зустрівся з держсекретарем США Джоном Керрі, вдруге за останні дні.

Дипломати, знайомі з планами коаліції, на чолі з США кажуть, відрізавши доступ до турецького кордону, вздовж якого іноземні бойовики та витратні матеріали текли до ісламської держави, може змінити гравця в боротьбі проти повстанців.

Туреччина завдала кілька повітряних ударів по бійцям ісламської держави в північній Сирії, протягом двох тижнів, після того, як був убитий їхній солдат на кордоні. Вона також здійснює майже одночасні атаки на табори, які належать курдським угрупованням на півночі Іраку.

Туреччина побоюється, що курдські бойовики обєднаються і будуть рухатися в напрямку створення курдської держави, що охоплює території Іраку, Сирії та турецьку територію.

Противники президента Тайіпа Ердогана звинувачують йогл в тому, що він використовує війну проти ісламської держави, в якості прикриття, для запобігання росту курдських поселень.

Турецькі офіційні особи заперечують, що кампанія проти ісламської держави є лише пркриттям, заявивши, що наступ є спільною роботою з коаліцією і почнеться тільки, коли Вашингтон і його союзники будуть готові.

Інші країни, які входять в коаліцію, зацікавлені у приєднанні до операції це - Великобританія і Франція, існує можливість того, що Саудівська Аравія, Катар і Йорданія візьмуть участь також.

Підготовлено за матеріалами Reuters.

Последние новости