5 августа 2015, 11:24

РФ відновила суперництво за арктичні ресурси: в Кремлі намагаються отримати від ООН 1200000 кв км арктичного шельфу

Росія відновила свої зусилля, щоб отримати від ООН 1200000 кв км арктичного шельфу, на які вона претендує .Міністерство закордонних справ Росії надало свіжі претензії, які підкріплені науковими даними.

РФ відновила суперництво за арктичні ресурси: в Кремлі намагаються отримати від ООН 1200000 кв км арктичного шельфу

РФ вже робила подібний крок, щоб заволодіти багатою ресурсами територію, в 2001 році, але комісія ООН відхилила рішення через нестачу доказів.

Міністерство закордонних справ Росії надало свіжі претензії, які підкріплені науковими даними.

Але всі інші країни, що межують з Арктикою - Норвегія, Данія, Канада і США - відхилити позов Москви.

Всі п'ять країн намагаються пред’явити юридичну претензію на частини Арктики, яка, як вважають, має до чверті нерозвіданих запасів нафти і газу в світі.

Супернецтво за арктичні ресурси посилилось в останні роки, так як, скорочення полярних льодів відкриває нові можливості для дослідження. Росія заявляє, що її нове подання до Комісії ООН з меж континентального шельфу містить нові аргументи.

"Широкі наукові дані, зібрані за роки досліджень Арктики використовуються, щоб відхилити всі російські вимоги ," йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Росії.

Росія, яка раніше позначила межі дна Північного Льодовитого океану( в 2007 році), опустивши на дно каністру, що містила російський прапор, з підводного човна на Північному полюсі.

Новий крок був зроблений через тиждень, після того як, Кремль повідомив, що він зміцнює свої військово-морські сили в Арктиці в рамках нової військової доктрини.

Заступник прем'єр-міністра Росії Дмитро Рогозін заявив, що план також включає новий флот криголамів.

Раніше, цього року, російські військові провели навчання в Арктиці, в якому брали участь 38000 військовослужбовців, понад 50 надводних кораблів і підводних човнів та 110 літаків.

Підготовлено за матеріалами BBC.

Последние новости