27 травня 2024, 10:51

"Ці країни думають, на чий бік ставати", – Черник пояснив, чого досягли росіяни на Харківщині

Під час Харківської операції російським окупантам вдалося досягти кількох цілей, вважає військовий експерт Петро Черник.

"Ці країни думають, на чий бік ставати", – Черник пояснив, чого досягли росіяни на Харківщині

В останньому звіті ISW аналітики дійшли висновку, що росіянам не вдалося істотно просунутися на Харківському напрямку, тому що вони почали цю операцію передчасно, не накопичивши достатню кількість людського ресурсу. Однак полковник запасу ЗСУ Петро Черник не погодився з цим висновком і в інтерв'ю Ірині Каблучко для YouTube-каналу "Фабрика новин" заявив, що деяких цілей під час операції росіяни досягли блискуче.

"Момент перший: Путін не зміг реалізувати стратегічне завдання щодо виходу на адміністративні кордони Донеччини та Луганщини до моменту інавгурації та дня "победобесия". Навіть для їхньої мегапропаганди це серйозна поразка. Треба було негайно змінювати акценти, бо тиранія не може жити без пропаганди. Класичний геббельсівський принцип: якщо пропаганда стає очевидною, вона слабшає, - пояснив Черник. - Зайшли вони на Харківщину на 7-8 км, підняли свою триколірну ганчірку над одним селом і подали так, що це мало не берлінська операція. З точки зору пропаганди, це мегауспіх. І їхнє населення це з'їдає".

Другий момент полягає у тому, що росіяни планували відволікти Харківською операцією наші сили та засоби від фронту. Ми цього не зробили, але задіяли стратегічні резерви, а це живі люди, техніка та, найголовніше, дуже дефіцитний боєкомплект до артилерії, тому тут частковий успіх у росіян теж є, наголосив військовий експерт, до того ж у перші три дні Харківської операції у частині генерування страху та паніки серед українців росіяни, на жаль, теж досягли результату.

"І дуже прикро, що наша медійна спільнота підняла цю планку. Перші три дні всі кипіли так, нібито все, кінець, апокаліпсис. І на здорову аргументацію більшість представників медіаспільноти не реагували. Мені дуже дивно, чому так сталося на третьому році війни", - зазначив Черник.

Крім того, аналітик пояснив, чому росіяни почали Харківську операцію саме зараз, а не пізніше. Річ у тім, що у червні відбудеться Саміт миру (у Швейцарії - ред.), де буде багато країн Глобального Півдня, які симпатизують путінському режиму. Природно, Путіну потрібно показати їм, що він щось може. І частково він це показав, тому зараз ці країни думають, на чий бік ставати.

Автор: Петр Черник

Останні новини