4 травня 2024, 17:50

Дикий запропонував поставити ухильників перед таким вибором, де воювати виявиться меншим із двох зол

Євген Дикий вважає, що саме час передбачити кримінальну відповідальність за відмову йти воювати.

Дикий запропонував поставити ухильників перед таким вибором, де воювати виявиться меншим із двох зол

Або ти три роки воюєш, при цьому закон про граничні терміни служби буде ухвалено, або стільки ж років відсидиш у в'язниці, озвучив свою пропозицію Євген Дикий. Ветеран АТО переконаний, що вирішити проблему мобілізації можна, якщо підійти до цього питання грамотно. Важливо врахувати два моменти: ухвалити закон про демобілізацію та посилити покарання за відмову від виконання обов'язку.

Інтерв'ю Євгена Дикого для "Фабрики новин" можна подивитися на каналі YouTube.

Учасник війни на Сході України розповів, як бійці ЗСУ сприйняли відмову від ухвалення закону про демобілізацію: "Вийшла дуже негарна історія щодо наших захисників. Їх фактично кинули та їм фактично сказали: "Ми вас списали. Ви витратний матеріал. Ви тепер будете воювати, поки не закінчитеся, тому що нам так комфортніше: нам у тилу не зручно мобілізовувати ухильників. Воюйте доти, доки не зможете перемогти або не закінчитеся".

"Друге, ми “вистрілили собі у ногу” тим, що після цього "кидка" стало складно мотивувати людей мобілізуватися, якщо вони знають, що це назавжди. Це одна історія, і це треба негайно виправляти. За демобілізацію потрібно проголосувати, та її потрібно проголосувати якнайшвидше, а не як обіцяли, що за вісім місяців, можливо, внесуть проєкт закону", - додав до вищесказаного Євген Дикий.

Потім військовий експерт запропонував дієвий метод боротьби з ухильниками: "Також потрібно криміналізувати ухилення від обліку. Не просто збільшити штрафи та вводити якісь смішні речі типу обмеження водійських прав, а треба це криміналізувати. Який вибір зараз стоїть перед людиною? Ти або одягаєш форму назавжди, або платиш штраф. Вибір має бути набагато простішим: ти громадянин цієї країни, ти користувався всіма сервісами та правами цієї країни, щоб ця країна продовжила своє існування, ти маєш віддати три роки свого життя. У тебе є вибір: ти можеш віддати три роки свого життя у формі, ризикнути, але повернутися героєм, а можеш ті самі три роки віддати на зоні".

Автор: Сеть

Останні новини