31 січня 2024, 10:19

"Шукайте, кому вигідно", – Світан прояснив ситуацію з відставкою Залужного

Роман Світан заявив, що вкидання про відставку Залужного – це справа рук ФСБ, яка, однак, базується на реальній проблемі у політикумі України.

"Шукайте, кому вигідно", – Світан прояснив ситуацію з відставкою Залужного

Полковник запасу ЗСУ Роман Світан в інтерв'ю Світлані Орловській в ефірі телеканалу "Прямий" прокоментував резонансну історію з відставкою Залужного. Нагадаємо, інформацію про звільнення Головнокомандувача ЗСУ офіційно спростували, проте експерти продовжують це активно обговорювати та прогнозувати подальші кроки української влади.

На думку військового експерта, чутки про відставку Залужного, які буквально підірвали соцмережі позавчора, це на 70% інформаційне лушпиння, створене ФСБшниками.

"Я попереджав, що у найближчі два тижні, коли в Америці ухвалюватимуть рішення щодо виділення нам фінансів, росіяни почнуть розгойдувати інформаційне поле. Для них це як єлей на душу - показати американцям, як ми скубуємося між собою. Мовляв, дивіться, кому ви збираєтеся гроші або зброю давати, вони ж один одного там перестріляють. Шукайте, кому вигідно. Ця ситуація вигідна ФСБ РФ", - пояснив полковник.

Також аналітик підкреслив, що, на жаль, диму без вогню не буває й однозначно в українському політикумі все дуже непросто. Там є певний запит щодо впливу на Залужного й інших генералів, тому ми повинні більш активно протидіяти російським ІПСО, оскільки у цьому плані у нас, судячи з усього, є прогалини. Звичайно, це складно, тому що російські ФСБшники - реальні фахівці зі створення проблем десь "на задвірках", але нашій контррозвідці однаково потрібно намагатися з усіх сил.

Під час бесіди Світан акцентував увагу на тому, що наші системні помилки дуже грають на руку ворогові. Насамперед ідеться про те, що в Україні немає єдиної системи з керування військовим механізмом. У нас ГУР належить до Міноборони, а не до Генштабу, при цьому Міноборони та Генштаб розірвані на окремі відомства.

У Росії ж у цьому плані все правильно, як і у США, де Міноборони керує генерал у відставці Ллойд Остін. І поки ми не приберемо Умерова та не поставимо на його місце колишнього військового, нічого путнього не буде, заявив полковник.

Крім того, в Україні є й інші системні помилки. Наприклад, у нас фактично немає ВПС (Військово-повітряних сил). Вони розірвані по різних відомствах, тому навіть якщо нам передадуть літаки F-16, толку з них буде мало, попередив Світан.

Також аналітик негативно висловився і про МВС, яке "підгребло під себе все та вся". Йому підпорядковуються і прикордонники, і Нацгвардія, і МНС, і багато інших структур.

"На ці системні помилки буде тиснути наш ворог. Нам потрібно це розуміти", - попередив Світан.

Нагадаємо, полковник СБУ Роман Костенко обурився "іграми з народом", коментуючи чутки про ймовірну відставку Залужного.

Раніше Борислав Береза запевнив українців, що Залужного зняли з посади, але намагаються приховати цей факт.

Автор: Роман Свитан

Останні новини