22 січня 2024, 12:03

"Я знаю за власними даними", – Фесенко оцінив обстановку у Росії та дав важливу пораду українцям

Політолог Володимир Фесенко закликав українців бути реалістами та не вірити заявам про початок "розвалу РФ".

Український політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, відповідаючи на запитання про нещодавні заворушення у Башкортостані, закликав українців бути реалістами.

"Я не прихильник пропагандистських спрощень і не поспішав би з висновками, які роблять деякі наші великі начальники, що Росія вже на межі розпаду", - заявив аналітик в інтерв'ю Анастасії Федор для YouTube-каналу "Фабрика новин".

За словами Фесенка, у деяких республіках РФ, таких як Татарстан, Башкортостан, справді присутні національні протиріччя.

"Я бував у Росії до 2014 року та знаю за власними даними, що, наприклад, у Татарстані великий рівень національної свідомості. Але у чому проблема? Це внутрішні республіки. У них немає зовнішнього кордону, а це завжди обмежує можливості, до того ж національні еліти давно є частиною путінського режиму. Це не та ситуація, яка була у 90-х роках, коли президенти Татарстану та Башкортотану були самостійними впливовими фігурами, з якими змушений був рахуватися Єльцин", - пояснив політолог.

Фактично всіма російськими регіонами сьогодні керують не місцеві еліти, а ті, кого призначили з Москви, тож поки що не варто поспішати з висновками про розпад Росії, вкотре наголосив Фесенко. Водночас сам факт початку протестів і невдоволення людей - це певна тенденція, якої дуже боїться Москва.

Як вважає політолог, за допомогою агресії путінські силовики можуть на певний час зупинити наростання невдоволення.

"Я думаю, що протиріччя (національні, соціальні, економічні) у путінській Росії будуть накопичуватися, але нам не варто чекати, коли РФ розвалиться. Нам слід робити свою справу. Нам потрібно вистояти, зупинити російську армію, вигнати її з нашої території, та це буде, зокрема, допомагати накопиченню проблем у самій Росії", - підсумував Фесенко.

Раніше Володимир Фесенко прокоментував антисемітські заворушення в аеропорту Махачкали у Дагестані: "Це тільки початок, далі буде продовження".

Останні новини