27 вересня 2023, 22:01

"Путін був відсторонений від влади після бунту Пригожина", – Фельштинський розповів, хто керує РФ

На думку історика Фельштинського, заколот ватажка ПВК "Вагнер" стався внаслідок конфлікту Кремля та ФСБ.

"Путін був відсторонений від влади після бунту Пригожина", – Фельштинський розповів, хто керує РФ

24 червня поточного року, коли ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин оголосив про похід 25 тисяч найманців на Москву, "Путін був відсторонений від влади", але потім його формально повернули за умовами внутрішньоросійської "гри".

Таку точку зору озвучив американський історик, уродженець Росії, Юрій Фельштинський в інтерв'ю журналістці Олесі Бацман.

"Я вважаю, що 24 червня цього року у Росії Путін був відсторонений від влади. Те, що ми знаємо як похід Пригожина на Москву, заколот Пригожина, як завгодно можна називати. Я вважаю, що цього дня Путіна усунули від влади. За умовами гри, внутрішньої гри російського керівництва, його (потім - ред.) формально було повернуто. Я не дуже розумію, як змінилося співвідношення сил усередині тієї групи людей, яка керує Росією", - заявив співрозмовник.

На його думку, Росією керує ФСБ.

"Я вважаю, що Росією керує ФСБ як корпорація, як відомство. Це абсолютно конкретні люди, конкретні структури, є колегія ФСБ, яка складається з конкретних людей. Це своєрідне політбюро ФСБ. Є Бортніков на чолі ФСБ, є Патрушев, колишній керівник, є Путін, він, власне, теж бере участь в керуванні державою", - сказав історик.

Фельштинський також заявив, що бунт Пригожина - це результат конфлікту між Кремлем і ФСБ.

"Це був конфлікт між Путіним і Бортніковим, Патрушевим, колегією ФСБ. Унаслідок цього конфлікту Путін 24-го числа втратив владу, покинув Москву. Потім Путіна формально повернули у Кремль, усунули Пригожина, тому що він став незручним для всіх", - додав аналітик.

За словами історика, внаслідок усіх цих подій відбулася одна очевидна зміна у російській політиці - "різке зникнення ядерної риторики з Telegram-каналу Медведєва". Це може свідчити про відмову ФСБ від плану ядерного удару по Європі.

Нагадаємо, політолог Валерій Соловей вважає, що Патрушев уже взяв на себе частину повноважень Путіна у надії стати президентом РФ. Аналітик також припустив, що президентських виборів у Росії у березні 2024 року не буде.

Останні новини