3 липня 2023, 12:34

"Багато подій сильно нас здивують", – Арестович назвав три пастки, у які Україна заганяє сама себе

Напруга в українському суспільстві накопичується семимильними кроками, але така ситуація довго тривати не може – рано чи пізно "пружинка розірветься", заявив Арестович.

"Багато подій сильно нас здивують", – Арестович назвав три пастки, у які Україна заганяє сама себе

Військово-політичний оглядач, ексрадник ОПУ Олексій Арестович торкнувся непопулярної нині теми в Україні, яка стосується, втім, дуже серйозних речей. За його словами, українці з кожним днем накопичують ризики та потрапляють у низку пасток усередині України.

"Ми перемагаємо Путіна на полі бою, але наша проблема полягає у тому, що ми дуже молоде суспільство, яке не вміє стратегічно планувати. Нам треба готуватися до всіх варіантів одразу, причому навіть не розумово, а матеріально. А за станом бомбосховищ ми розуміємо, що ні ф*га ми не готові, навіть на 17-й місяць", - сказав Арестович в інтерв'ю Інге Мезере.

За словами аналітика, ми дуже наївні, бо у нас є тільки один план - перемога над Росією та розвал путінської імперії. Усі інші варіанти розвитку подій ніхто не хоче всерйоз обговорювати як на державному, так і на громадському рівні.

"Але навіть товариш Сталін розумів, що закручувати гайки можна або політично, або економічно, а так не можна: занадто великий тягар падає на народ. А у нас на народі лежить потрійний тягар: психологічний, економічний і політичний. Напруга у суспільстві накопичується семимильними кроками, та така ситуація довго тривати не може. Пружинка розірветься після війни або, не дай Боже, під час війни, якщо це триватиме досить довго. І нам мало не здасться", - зазначив Арестович.

Потім експерт назвав три пастки, у які українці самі себе заганяють. Перша - це контрзалежні відносини з Росією. Уся наша державна та суспільна думка за межі розвалу Росії та перемоги над Росією не виходить. У нас немає плану розвитку України на 50 років, а сама постановка цього питання викликає скрегіт зубів, прокльони таі заборону на дискутування.

"Якщо російський імперіалізм розвалиться, ми отримаємо найсильніший шок. Ми виявимо, що у нас немає планування та немає нічого, де не було б Росії та важкої боротьби з нею", - пояснив Арестович.

Друга пастка - це виникнення у суспільстві базового міфу, який полягає у героїзації ЗСУ та Сил оборони. Після закінчення війни, коли люди з посттравматичним синдромом, загостреним почуттям справедливості, претензіями до суспільства та звичкою вирішувати все силоміць повернуться до мирного життя, виникне величезна кількість базових побутових конфліктів. Граната, закачана сусідам, стрілянина за місце на парковці тощо. І військових почнуть сприймати як джерело небезпеки. "Уже сьогодні є воєнкоми, які хапають людей на вулицях. І це вже породило синдром того, що людина у формі на вулиці - це небезпечно. А чи то ще буде", - додав Арестович.

І третя пастка - це економіка. Тарифи піднімаються, та загалом економічні гайки аж ніяк не послаблюються, а зовсім навпаки.

"Можете собі уявити що буде після війни. Чи повернуться біженці тощо. Додайте до всього цього розвал Росії та біженці звідти. Якого масштабу виклик перед нами стоїть? Чи є у нас суспільна дискусія з цього приводу? Ні. Будь-які розмови на цю тему репресують, запльовують, затюкують. Чи є державна політика щодо цього? Ні. Ми все звели до перемоги над Росією", - нагадав аналітик.

Потім Арестович дав пораду всім українцям дивитися далі та думати, що робити з Україною, а не зводити все до перемоги над Росією. Ці питання стоять перед нами безпосередньо, але ми не хочемо їх осмислювати. Захід у тій самій позиції стоїть, підкреслив експерт.

"Я скажу так: дуже багато подій ще станеться і до кінця війни, і після війни, які сильно нас здивують у тому сенсі, що вони бахнуть, а ми будемо не готові, тому ядерна небезпека у списку реальних загроз може бути 15-та", - висловив свою думку ексрадник ОПУ.

Нагадаємо, Олексій Арестович вказав на важливі деталі у "бунті Пригожина": "Ситуація гірша, ніж я уявляв".

Раніше Олексій Арестович припустив, що приховує за собою достаток інформації про Пригожина.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Алексей Арестович

Останні новини