27 березня 2024, 15:43

"Суперзброя, якої немає", – Ян Матвєєв про те, що не так із путінськими "Цирконами"

Ракети "Циркон", якими РФ почала завдавати ударів по Києву, не є суперзброєю, запевняє Ян Матвєєв.

"Суперзброя, якої немає", – Ян Матвєєв про те, що не так із путінськими "Цирконами"

Уранці 25 березня РФ завдала удару по Києву двома нібито гіперзвуковими ракетами "3М22 Циркон". Москва їх позиціонує як "суперзброю", якій нібито "аналогів немає", однак це неправда.

Що не так із російськими "Цирконами", пояснив у своєму блозі російський військовий експерт Ян Матвєєв.

"Суперзброя, якої немає.

У понеділок російська армія знову вдарила по Києву ракетою "3М22 Циркон", яку російська влада називає "гіперзвуковою". Путін узагалі регулярно використовує її у своїх розповідях, створюючи ракеті флер прямо-таки суперзброї.

І річ навіть не у тому, що "Циркон", найімовірніше, не гіперзвуковий: у дослідників є серйозні підозри, що ракета просто швидка, не гіпер. Річ у тім, що суперзброї не існує.

Хоча пропаганда робить усе можливе, щоб створити таке відчуття. Обговорюючи якісь "унікальні" параметри своєї та чужої зброї, ведучі, блогери й експерти розігрівають враження від параметрів техніки, залишаючи осторонь загальний контекст, характер і умови війни, тактичну складову. Звідси і з'являються "непереможний танк "Т-90М"", "підбитий той самий Leopard", "Abrams, який горить не гірше за радянські танки", ну і так далі. Окрема увага приділяється ракетам.

Війна в Україні показала, що міць ракетної зброї сильно перебільшена, якщо ми, звичайно, не говоримо про ядерні заряди. А загалом крилаті та балістичні ракети доволі тонкий і дорогий інструмент, для успішного застосування якого необхідні якісна розвідка та робота з ППО противника.

Якщо пригнічувати РЛС і ЗРК, знаходити вразливі та важливі цілі, точно спрямовуючи по них ракети, то успіх буде значним. Так роблять ЗСУ, коли атакують цілі у Криму. Чорноморський флот не дасть збрехати.

А якщо намагатися просто пускати натовп ракет за принципом "авось долетить кудись туди", то і результат буде відповідним. Якщо щось і долетить, то, скоріше, влучить у житловий будинок, ніж у військову ціль.

Повертаючись до "Циркону". Багато років Путін відверто вихвалявся цією ракетою, створюючи ілюзію якоїсь суперзброї, адже "гіперзвукова" - значить найкраща, правда? Ще й невразлива.

А що за підсумком? Перший "Циркон" залишив воронку посеред вулиці. Другий зруйнував порожній спортивний зал будівлі Академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну. Як то кажуть, а розмов-то було.

Природно, це не скасовує небезпеки "Циркону" як зброї терору мирних громадян. Але, з військового погляду, з огляду на дорожнечу та рідкість, виходить, що 3М22 "Циркон" не просто не суперзброя, яка ось-ось поставить супротивника на межу поразки, а, скоріше, антизброя, яка сама по собі коштує, як усі ФАБ з УМПК разом узяті.

Припустимо, "Циркон" дійсно гіперзвуковий. Припустимо, його так і не вийде збити, але що толку, якщо він прилетить у якийсь сарай, де, за даними розвідки, стоять усі "Петріоти" України разом, а на ділі - два іржавих трактори та борона".

Раніше Світан пояснив, у чому небезпека ракети "Циркон".

Ми також писали, що "Циркон" справді гіперзвукова ракета, але й у неї є низка недоліків, запевняє Defense Express.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.


Автор: Сеть

Останні новини