27 грудня 2022, 16:04

Україна вдарила Путіну під дих: боротьба Києва за виключення РФ з ООН серйозніша, ніж може здатися

Російська Федерація не має жодних прав на членство в ООН, запевняє Дмитро Чернишевський.

Україна вдарила Путіну під дих: боротьба Києва за виключення РФ з ООН серйозніша, ніж може здатися

Україна розпочала процедуру щодо позбавлення Російської Федерації не тільки місця постійного члена у Радбезі ООН, а й загалом членства в Організації. Це дуже серйозний удар по країні-агресору.

Ситуацію прокоментував у своєму відеоблозі в YouTube російський історик, політик Дмитро Чернишевський.

З'ясувалося, що РФ у 1991 році не пройшла необхідних процедур для набуття членства в ООН. В Організації вона представлена на підставі листа першого президента країни Бориса Єльцина, який одноосібно визнавав Росію правонаступницею СРСР.

"Питання набагато серйозніше, ніж може здатися... Українці зробили дуже хороший хід. Позиція України бездоганна: Росія дійсно незаконно в обхід процедур, правил зайняла місце СРСР у Радбезі ООН і в ООН потрапила абсолютно незаконно. Те, що вона оголосила себе правонаступницею Радянського Союзу, ще не означає, що вона автоматично отримала всі права. У СРСР було три держави-засновники. Це Україна, Білорусь і Росія, відповідно спадкоємицями СРСР є по праву три країни... Покажіть папір, де Україна та Білорусь відмовилися від своїх прав як спадкоємців СРСР бути членами Радбезу ООН. Немає такого паперу", - розповів Чернишевський.

Він уточнив, що Україна та Білорусь, на відміну від Росії, законно стали членами ООН у момент утворення Організації.

"Російська Федерації, коли виникла у 91-му році, мала подати заявку на членство в ООН. Не подала... Небензя (постпред РФ в ООН - ред.) - юридично ніхто. Його посада фейкова... Формально та юридично аргументи України дуже сильні. І вони залучили дуже сильних міжнародних юристів, які залюбки взялися за цю справу... Питання буде вирішуватися саме у правовій площині", - розповів історик.

Він уточнив, що прецеденти заміни членства у РБ ООН уже були. Так, Китай кілька десятиліть домагався права замінити там представників Тайваню й отримав його.

Важливо, що йдеться не про процедуру позбавлення членства, що досить складно та заплутано. У Росії навіть немає цього членства, якого можна було б позбутися. Достатньо лише висновку комісії про те, що присутність РФ в Організації нелегітимна.

"Українці вдарили у найболючіше. Путіна завтра можуть стусаном під зад разом із його недорейхом.... Стусаном звідти, але строго за законом.... Це блискучий маневр, який має блискучі шанси на успіх, але за однієї умови: його мають підтримати провідні країни світу", - розповів Чернишевський.

Ще одним важливим аргументом на користь такого рішення, з його слів, буде те, що Росія порушує Статут ООН, ведучи геноцидну загарбницьку війну. Наявність у Радбезі Організації країни-агресора, що здійснює військові злочини, є нонсенсом.

Якщо Києву вдасться вигнати Москву з ООН, то, на думку історика, це також запустить реформу всієї Організації, що їй вкрай необхідно. Світ сильно змінився після закінчення Другої світової війни, сьогоднішня ООН вже не відображає реальної ситуації.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що Небензя пригрозив Україні війною на Радбезі ООН і швидко втік від Кислиці.

Ми також писали, що Зеленський звернувся з терміновою вимогою до Радбезу ООН через російські удари.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!

Автор: Сеть

Останні новини