4 листопада 2022, 08:41

Баку та Єреван готуються підписати договір про мир – вплив РФ на Південному Кавказі руйнується

Договір про мир між Азербайджаном і Вірменією, ймовірно, буде підписано за посередництва США, а не Росії.

Баку та Єреван готуються підписати договір про мир – вплив РФ на Південному Кавказі руйнується

Вплив Росії на Південному Кавказі руйнується. Після провальної спроби диктатора РФ Володимира Путіна "помирити" Баку та Єреван у Сочі 31 жовтня за справу взявся Захід.

Про це пише у своєму блозі у Facebook російський журналіст, експерт із країн Співдружності незалежних держав (СНД) Аркадій Дубнов.

"Передбачити, що провал спроби Путіна 31 жовтня у Сочі умовити Алієва (президента Азербайджану - ред.) і Пашиняна (прем'єр-міністра Вірменії - ред.) домовитися підписати мирний договір за лекалами Кремля обернеться поверненням конфліктуючих сторін до посередництва Заходу, було справою нехитрою", - написав експерт.

Цей прогноз, зазначив він, повністю виправдався.

З'явилася інформація про те, що глава МЗС Вірменії Мірзоян днями летить до Вашингтону. Там він разом із колегами з Азербайджану та США обговорюватиме майбутній мирний договір.

З чуток, угоду, яку лобіює Вашингтон, може бути підписано вже у листопаді - грудні нинішнього року у столиці Грузії Тбілісі. Документ означатиме відмову Вірменії від контролю над Карабахом і повернення цієї території Баку.

"Відпадає потреба у знаходженні миротворців РФ у регіоні, а відтак і суттєве падіння російського впливу на Південному Кавказі одночасно із заміною присутності там Москви на Анкару та Тегеран", - розповів Дубнов.

За його словами, якщо найближчим часом у Карабасі не відбудеться нової ескалації, це означатиме, що і Баку, і Єреван загалом згодні з пропозицією Вашингтону щодо мирної угоди.

Раніше Макрон звинуватив Росію у підбурюванні до конфлікту Азербайджану з Вірменією.

Також Пашинян заявив, що Вірменія готова визнати територіальну цілісність Азербайджану.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятися від авторської.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ

Автор: Сеть

Останні новини