26 серпня 2022, 11:18

У РПЦ назріває перший за сто років розкол: як у РФ переслідують і карають священиків, незгодних з війною

У країні-агресорі Росії представників духовенства жорстко карають за антивоєнну проповідь: деяких священиків відправили до в'язниці.

У РПЦ назріває перший за сто років розкол: як у РФ переслідують і карають священиків, незгодних з війною

Тих, кому пощастило більше, оштрафували на суми від 30 тис. рублів, інші засуджені до тюремного терміну до 10 років.

Про те, як у РФ переслідують священиків, які не згодні з війною проти України, пише Тelegram-канал "Можемо пояснити".

Один із найвідоміших богословів РПЦ протодіакон Андрій Кураєв днями був оштрафований на 30 тис. рублів. Причиною є квітневий піст про те, що російські військові в Україні "активно зайняті розграбуванням побутової техніки". Кураєв заявив, що їхати з країни не хоче, хоча другий суд про дискредитацію ВС загрожує йому кримінальною справою та реальним тюремним терміном. Клірик пообіцяв, що "спробує стати на шлях виправлення".

Першим серед священиків, на кому випробували адміністративну статтю про дискредитацію армії, став ієрей Іоанн Бурдін, настоятель церкви у селі Карабанове під Костромою. На початку березня його затримала поліція. У протоколі говорилося, що він проповідував, "навіяючи прихожанам церкви інформацію про знаходження ЗС РФ в Україні, обстріли міст України, вбивства ... жителів України (братів і сестер у Христі)". Суд призначив йому штраф у розмірі 35 тис. рублів, а через місяць Бурдін провів свою останню службу та залишив парафію.

Екссвященик із Новосибірська Іоанн Курмояров сидить у пітерських "Хрестах" з 8 червня. Суд Новосибірської єпархії позбавив його сану за "активну медійну діяльність на підтримку націоналістичного режиму України". У Петербурзі проти Курмоярова порушили справу дискредитації Збройних сил. За відеоролики на каналі Youtube йому загрожує до 10 років в'язниці.

Ще одну справу щодо дискредитації ВC порушили на Уралі проти ієромонаха РПЦЗ Нікандра (Євгенія Пінчука). Він писав, що бісівська влада Росії порушує божественні заповіді.

Диякон з Кірова Дмитро Баєв не чекав арешту після порушеної справи про військові фейки та залишив країну після 25 лютого. Слідство закидає Баєву ріпости у його соцмережах, які закликають зупинити війну з Україною та залучити до трибуналу Путіна.

"Ці переслідування не переконують паству - у РПЦ назріває перший за сто років розкол", - вважають на ТГ-каналі.

Раніше перший митрополит РПЦ Московського патріархату у РФ публічно закликав "припинити кровопролиття" в Україні.

Повідомлялося, що священики УПЦ МП готують неприємний сюрприз для патріарха Кирила (Гундяєва).

Як писав Діалог.UA, у Росії зачищають інакодумців.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст блогів. Думка редакції може відрізнятись від авторської.

ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ВІД РЕДАКЦІЇ!!

Автор: Сеть

Останні новини