23 лютого 2022, 10:22

"Це крок, який може допомогти зараз", – Казанський звернувся до мешканців підконтрольного Україні Донбасу

Казанський розповів, чим обернеться російський наступ для незахоплених раніше міст Донбасу, закликаючи діяти вже зараз.

У разі наступу Росії на підконтрольну Україні частину Донбасу на регіон чекає економічна та соціальна катастрофа, яка позбавить нормального життя мільйони людей. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook пише відомий український журналіст і блогер Денис Казанський.

"Росія готується до наступу на Донбасі. Пропаганда РФ продовжує нагнітати істерію, виправдовуючи введення російських військ і відновлення активних бойових дій. З Донецька та Луганська надходять повідомлення про "теракти" – загадкові вибухи, які відбуваються вночі у випадкових місцях, що нібито вчиняють українські ДРГ. За версією окупантів, наші диверсанти спокійно ходять по порожніх нічних містах у комендантську годину та без жодної логіки підривають бомби.

Росіяни відверто заявили, що претендують на всю територію Донецької та Луганської областей на тих підставах, що там нібито у 2014 році відбувся фейковий "референдум" (насправді навіть на Донбасі він проходив далеко не всюди)", – пише він.

За словами Казанського, це означає, що найближчим часом вони можуть спробувати відбити ці території силою.

"Якщо це станеться, то десятки міст і сіл на Донбасі знову будуть зруйновані. Їх жителі загинуть або втратять все своє майно. А у разі захоплення таких населених пунктів їх просто поглине ніким, крім РФ, не визнана сіра зона. Злидні, діра, у якої немає майбутнього та (яка) не має шансів на гідне життя.

Наприклад, Маріуполь зникне як портове місто. Його промисловість, якщо не буде знищена обстрілами, працюватиме на 20% потужності. Не буде запланованих інвестицій у будівництво нового прокатного стану на комбінаті Ілліча у 1 млрд доларів, які торік анонсувала компанія "Метінвест". Не буде нових робочих місць. Нормальне життя закінчиться, та водночас місто залишать десятки тисяч його мешканців.

Аналогічна доля чекає на всі промислові міста, які будуть перетворені на так зване "ЛДНР". І для того, щоб передбачити це, достатньо подивитися на Абхазію й Осетію, які Росія захопила та визнала ще 14 років тому. За цей час вони так і залишилися бідними, зруйнованими, нікому не потрібними територіями. Навіть російський бізнес туди не прийшов”, – пише журналіст.

Він зазначає, що введення військ на Донбас росіяни називають "миротворчою операцією", однак внаслідок наступу на позиції ЗСУ жодного миру не буде.

"Буде ще більше кровопролиття з великою кількістю жертв серед цивільного населення та руйнуваннями, як це зараз відбувається у Луганській області, де під обстрілами опинилася Луганська ТЕС у місті Щастя, тобто, говорячи про "захист жителів Донбасу", Росія насправді знищує Донбас, позбавляє його шансів на майбутнє та розвиток", – заявив журналіст.

"Я закликаю всіх жителів підконтрольних територій Донецької та Луганської виходити на мирні антивоєнні мітинги у своїх містах з українською символікою. Це той крок, який може допомогти зараз. Росія б'є по Донбасу, пояснюючи це тим, що там усі хочуть жити у "ЛДНР". Зараз важливо показати, що це не так", – наголосив Казанський.

Раніше Діалог.UA повідомляв, що Британія ввела санкції проти 5 російських банків і соратників Путіна.

Ми також писали, що канцлер Німеччини наказав зупинити сертифікацію "Північного потоку – 2": "Ситуація кардинально змінилася".

Останні новини